Van de voorzitter.

We leven in tijden van ongekende verandering.

Wie had durven denken dat we weken zouden worden opgesloten uit angst voor een virus, dat toerisme, festivals, horeca en openbaar vervoer nagenoeg stil komen te liggen en dat als gevolg daarvan door het IMF geschat wordt dat onze economie dit jaar met 7,5% gaat krimpen?

Op korte termijn moeten gepensioneerden vrezen voor hun gezondheid en in extremis voor hun leven. Voor hun financiële positie hoeven zij echter niet in angst te zitten, in tegenstelling tot ZZP’ers en flexwerkers.

Maar wat zal er op langere termijn gaan gebeuren?  Op een gegeven moment is deze pandemie uitgewoed en is er een vaccin gevonden.  De Nederlandse overheid zal ten koste van tientallen miljarden de economie overeind hebben gehouden. En misschien is de KLM dan wel genationaliseerd. Nederland zal dan ook miljarden hebben uitgegeven aan de redding van Italië, Spanje en Frankrijk.

Voorlopig heeft het Pensioenfonds Hoogovens zijn comfortabele positie van begin van dit jaar moeten opgeven. Eind maart was de dekkingsgraad gedaald tot 94,7%. Dat komt omdat de waardering van de bezittingen van het fonds, de waardering van aandelen en andere zakelijke waarden, is gedaald met € 900 miljoen, een daling van meer dan 9%. Daarmee komt het vermogen weer in de buurt van wat het was in 2017. Maar toen was nog sprake van een dekkingsgraad van 115,3%. Dat verschil wordt verklaard door de rente. Die is nu bijna nul en die was in 2017 nog 1,5%. Het ziet er, met andere woorden, niet erg gunstig uit.

Ik wil u een hart onder de riem steken. Wat in maart en april is gebeurd blijft niet ongewijzigd altijd bestaan. Er komt een moment dat we weer naar het voetballen kunnen, dat we weer uit eten kunnen gaan en dat we weer massaal op vakantie mogen. Belangrijker nog: er komt weer een tijd dat onze kleinkinderen naar school gaan en dat we ze weer mogen knuffelen als ze op bezoek komen. En zo doorgeredeneerd mogen we ook verwachten dat de financiële markten zich gaan herstellen. Dat de aandelenmarkten weer gaan aantrekken en dat ons pensioenfonds daarvan gaat profiteren. Pensioenfondsen moeten op langere termijn denken en niet onmiddellijk in paniek raken als er iets vervelends gebeurt.  De aandelenmarkten hebben zich ook goed hersteld na de vorige crisis in 2008.

Mijn voorspelling is dat er voorlopig niets gebeurt op pensioengebied. Ik kan me niet voorstellen dat een paar maanden vóór de verkiezingen gekort wordt op de pensioenuitkeringen. Dat is namelijk helemaal niet nodig. Als de premie die Tata Steel afdraagt op hetzelfde niveau blijft, is maar een rendement van 2% nodig om elk jaar opnieuw de pensioenen te betalen. 

En dan blijft het vermogen van  € 8,5 miljard gewoon in stand.

Ik wens u veel sterkte in deze moeilijke tijd. Ik hoop van harte dat wij elkaar in het najaar weer kunnen ontmoeten bij de Algemene Ledenvergadering. Inmiddels zijn de verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan achter de rug. De uitslag is nog niet bekend als ik dit schrijf maar het is niet onwaarschijnlijk dat ik het voorzitterschap van de VOHM verwissel voor het lidmaatschap van het Verantwoordingsorgaan. 

Wij blijven strijden voor een goed pensioen.

 

Rob de Brouwer, mei 2020

Inlogformulier

Lees voor u gaat registreren: Uitleg registreren en inloggen (hiernaast)

Onthoud mij