Rob d B

Van de voorzitter.

Nog nooit heeft ons pensioenfonds zoveel geld in kas gehad, ruim € 9.200 miljoen. Nog nooit hebben we zo’n lage rekenrente gehad als nu, gemiddeld is de rekenrente gedaald tot minder dan 0,5%.
De Commissie Dijsselbloem heeft verdere renteverlagingen in het vooruitzicht gesteld.

Het gevolg zal zijn dat ons pensioenfonds een dekkingsgraad heeft van iets boven 100%. Grote fondsen zoals ABP, PMT en PME zitten rond de 90%.

Je zou denken dat er langzamerhand in Den Haag wordt gedacht aan het omgooien van het roer. Het kan toch niet zo zijn dat er nationaal gezien € 1.500 miljard in kas zit en dat er dan gekort gaat worden bij de pensioenfondsen die in moeilijkheden verkeren. Het zal toch niet gebeuren dat we ons pensioenstelsel in dienst stellen van ridicule politieke beslissingen van de ECB? Het zal toch niet zo zijn dat we net doen alsof de rente naar nul gaat en dat dus al het geld wat we de komende 65 jaar gaan uitdelen nu al in kas moeten hebben? Er gaat toch zeker een urgentiegevoel door de politiek en er zal toch worden nagedacht over alternatieven om te zorgen dat er weer gewoon kan worden gedaan waartoe de pensioenfondsen op aarde zijn? Namelijk niet het geld oppotten maar uitdelen aan hen die daarvoor gespaard hebben.

Maar de antwoorden van Minister Wouter Koolmees tijdens het debat in de Tweede Kamer over de dreigende kortingen op 5 september waren teleurstellend. Ja, hij gaat praten met de pensioenfondsen. Maar ja, we moeten nu eenmaal constateren dat de verplichtingen weer sterk zijn gestegen en dat er te weinig geld in kas zit. Nee, meneer Koolmees, de verplichtingen zijn niet toegenomen. De contante waarde van de verplichtingen is toegenomen omdat de discontovoet is gedaald tot een onrustbarend niveau. Het “probleem” van de pensioenfondsen is gecreëerd door de regels. Er is geen probleem, behalve bij de gepensioneerden die nu al 16% achterlopen in de koopkracht van hun aanvullend pensioen.

Het is genoeg.

Zo kan zo het niet verder. Straks moet ons pensioenfonds nog méér geld in kas hebben dan volgens de verplichtingen voor de komende 65 jaar nodig is. Omdat de rente negatief is. De VOHM heeft zich daarom aangesloten bij de rechtszaak die is aangespannen tegen de Staat der Nederlanden vanwege een onjuiste toepassing van een Europese Richtlijn. Als de Staat niet wil horen dan moet ze maar voelen. De regels moeten van tafel.

Want als de rekenrente niet wordt gewijzigd, dan wordt niet alleen gekort of niet geïndexeerd. Maar dan gaat het pensioenakkoord ook de mist in. De premie gaat dan naar meer dan 40%. En als werkgevers dat niet accepteren dan moet de opbouw naar iets boven de 1%, tegenover 1,875 nu. Dan krijgt iemand met een modaal inkomen bij zijn pensioen nog maar uitsluitend AOW. Terwijl ondertussen de geldmassa van de belegde middelen van pensioenfondsen steeds verder doorgroeit. Niet uit te leggen, onbegrijpelijk, onrechtvaardig en ook oneconomisch. Maar vooral: onacceptabel.

Rob de Brouwer, oktober 2019

 

Inlogformulier

Lees voor u gaat registreren: Uitleg registreren en inloggen (hiernaast)

Onthoud mij